DÜNYA 21.03.2026 - 02:38 3 Dk

Tom Barrack'tan Kürtlerin Bağımsızlık Sürecine Dair 'Hayal Kırıklığı' Açıklaması

ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Türkiye'deki çözüm sürecini hayranlıkla takip ettiğini belirterek, Kürtlerin bağımsız bir devlet kuramamış olmasını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendirdi.

Tom Barrack'tan Kürtlerin Bağımsızlık Sürecine Dair 'Hayal Kırıklığı' Açıklaması

Amerika Birleşik Devletleri'nin eski Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Türkiye'de yürütülen çözüm sürecine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Barrack, onlarca yıldır süren çatışmaların son bulması adına atılan adımları 'kritik önemde' olarak tanımlarken, süreci 'hayranlıkla izlediğini' ifade etti.

Türkiye'deki Çözüm Sürecine Övgü

The Amargi'ye verdiği röportajda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki girişimlerin barış için kıymetli bir fırsat sunduğunu dile getiren Barrack, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın gibi isimlerin sürece olan katkılarına dikkat çekti. Türk yetkililerin Abdullah Öcalan ve Kürt siyasi hareketiyle yürüttüğü diyalog çabalarını 'önemli bir güven göstergesi' olarak değerlendirdi.

Sürecin Karmaşıklığı ve Bölgesel Dinamikler

Barrack, çözüm sürecini 'uzun ve karmaşık bir yol' olarak tanımlayarak, Kürt meselesinin sadece tek bir ülkenin sınırları içinde kalmadığını, bölgedeki çok sayıda aktörün süreci daha da zorlaştırdığını belirtti. Tüm bu zorluklara rağmen, diyalog kanallarının açık tutulmasının kalıcı barışın sağlanması adına vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

Suriye'deki duruma da değinen Barrack, Kürtlerin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye yönetimi arasındaki entegrasyon çabalarına işaret etti. Geçmişte çatışma içinde olan tarafların iş birliğine yönelmesinin kolay olmadığını ancak sürecin 'olumlu yönde ilerlediğini' gözlemlediğini aktardı.

Kürtlerin Bağımsızlık Hayal Kırıklığı ve Entegrasyon Vurgusu

Irak'taki Kürt siyasi yapısına yönelik değerlendirmelerde de bulunan Barrack, Kürtlerin köklü ve güçlü bir kimliğe sahip olduğunu ifade etti. Ancak bağımsız bir devlet kurulamamış olmasını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendirdi. Barrack, Kürtlerin refaha ulaşmasının tek yolunun bağımsızlıktan geçmediğini, bunun yerine bulundukları ülkelerde 'anlamlı entegrasyonun' daha gerçekçi bir seçenek olabileceğini dile getirdi.

Bölgesel İstikrar İçin Umut Mesajı

Amerikalı diplomat, Türkiye'de yürütülen çözüm sürecinin başarısının hem bölgesel istikrar hem de Kürtlerin geleceği açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek, bu sürece dair umutlu olduğunu sözlerine ekledi.

Sıradaki Haber Yükleniyor...

antalya escort

bodrum escort